slo eng ita

Montaža oken in vrat

Mizarstvo Fon vam vse izdelke dostavi in kvalitetno vgradi na vašem objektu na dva možna načina:

1. Klasična montaža

To je montaža, kjer okno vstavimo v odprtino v zidu, jo utrdimo z PUR-peno ter vijačimo v zid z turbo vijaki. PUR-peno nato obrežemo in preko pritrdimo zaključno letvico.

Največkrat se tako montažo uporablja pri rekonstrukciji-obnovi starejših hiš oz. zamenjavi dotrajanih oken.

2. RAL montaža

Primerna pri novogradnjh nizkoenergijskih in pasivnih hiš.

Pri RAL montaži se namesto PUR-pene uporablja različne tesnilne izolacijske trakove, ki zagotavljajo optimalni spoj med zidom in okenskim okvirjem. Na notranji strani preko spoja zid-okno  namestimo  trakove za parno zaporo, tako da vlaga iz notranjosti ne more prodreti do izolacijskega traku, saj bi se s tem poslabšale njegove lastnosti. Na zunanji strani pa spoj prav tako prekrijemo s trakom, ki pa ima paropropustne lasnosti. To omogoči morebitni vlagi, ki se nabere v tesnilu da izpari.  Okno se prav tako z vijačenjem fiksiramo v zidno odprtino.

Obe montaži sta mogoče opraviti tako na zidarsko pripravljene odprtine kot na slepe podboje, le da ima montaža na slepe podboje kar nekaj prednosti:

  • Rok izdelave slepih podbojev je kratek, kar omogoča nemoteno izvajanje zidarskih in ostalih obrtniških del.
  • Okna vgradimo v objekt, ko so končana vsa gradbena dela (notranji ometi,strojne in elektro instalacije, estrihi, notranji ometi vgrajene police, fasada na zunanji strani). Na ta način se izognemo številnim mehanskim poškodbam oken in čiščenju oken po zidarskih delih.
  • Objekt se pred vgradnjo oken presuši. Po vgradnji oken zato ne prihaja do poškodb, katere so posledica številnih izvajalcev del v objektu in prevelike vlage.
  • Slepi podboj omogoča dodatno izolacijo okenskih špalet na zunanji strani kar omogoča manjšo porabo energije in manjšo obremenitev okolja
©Mizarstvo Fon, MACDOM d.o.o.